Spreker - Bob van den Bos (dr.)

Bob van den Bos (dr.) - Spreker

“Nergens wordt zo weinig onderscheid gemaakt tussen schijn en werkelijkheid als in de politiek”

Functie(s):
  Politicoloog, Politicus
Tarivering:
  Onderwerp(en): Inzetbaar als:
  • Spreker
  • Debatteren
  • Dagvoorzitter

     

   
  Deel deze pagina

  Over Bob:

  Bob van den Bos (1947) is politicus en politicoloog. Sinds zijn studietijd staat al zijn werk in het teken van de politiek. Hij is afgestudeerd in de Politieke en Sociale Wetenschappen met als specialisatie Internationale Betrekkingen. Ook volgde hij  een Postdoctorale Leergang Buitenlandse Betrekkingen.  Bob van den Bos heeft als politicoloog gewerkt bij het gerenommeerde Nederlands Instituut voor Internationale Betrekkingen Clingendael. Hij heeft een aantal boeken en vele tientallen artikelen geschreven over politieke onderwerpen. Enkele jaren geleden is hij gepromoveerd op een geruchtmakend en veel geprezen proefschrift over de totstandkoming van het Verdrag van Maastricht.

  Bob van den Bos is niet alleen theoretisch onderlegd, maar...

  beschikt ook over een uitgebreide ervaring in de politieke praktijk. Zo is hij voor D66 lid geweest van de Eerste Kamer, de Tweede Kamer en het Europees Parlement, laatstelijk als fractievoorzitter. Zijn specialisaties waren buitenlandse zaken, Europese integratie en internationale samenwerking. Het Europees Parlement heeft hem benoemd tot Algemeen Mensenrechten Rapporteur. Verder was hij lid van de Raadgevende Parlementaire Vergadering van de Benelux, de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa en van de West Europese Unie en de Parlementaire Assemblee EU-ontwikkelingslanden. Hij heeft vele politieke werkbezoeken op hoog niveau gebracht aan landen in het Midden Oosten, Afrika en Azië. Daarbij heeft hij onder meer gesproken met Israëlische leiders als Rabin en Peres en Palestijnen, waaronder Yasser Arafat.

  Van den Bos is onder meer bestuurslid geweest van de Europese Beweging en Amnesty International Nederland. Daarnaast is hij al vele jaren lid van het bestuur van de World Society for the Protection of Animals.

  Bob van den Bos is een inspirerende spreker, die u inzicht kan geven  in de actuele nationale en internationale politiek. Hij  is van vele markten thuis en laat u delen in een arsenaal aan interessante anekdotes. U verneemt van hem uit eerste hand hoe het toegaat achter de schermen in Den Haag en Brussel. Ook kan hij u haarfijn vertellen wat de werkelijke  invloed van 'Europa' is op de Nederlandse samenleving.

  Onderwerpen kunnen in overleg worden vastgesteld.

  Bob van den Bos laat zich graag vastleggen voor een boeiende spreekbeurt. Daarnaast is hij beschikbaar voor voorzitterschappen en debat- en spreektrainingen.

  Voor meer informatie en het volledige CV van Bob van den Bos.

  Publicaties

  - (2011) De Europese Unie in een notendop
  - (2009) Europa wat heb ik eraan? Wat de EU concreet doet en waarom (herziene versie met Nico Wegter)
  - (2008) Mirakel en Debacle, De Nederlandse besluitvorming over de Politieke Unie in het Verdrag van Maastricht
  - (2003) Europa, Wat heb ik eraan? Wat de EU concreet doet en waarom
  - (1992) Can Atlanticism survive? The Netherlands and the new role of the Security institutions
  - (1988) Olé, we are the Champions; Sport en Internationale Betrekkingen
  - (1985) Partijleiders en Buitenlandse Politiek

  Tientallen artikelen in tijdschriften en dagbladen over binnenlandse en buitenlandse politiek.

  Lees meer

  Soortgelijke Sprekers

  Trainingen

  Opinies