Spreker - Jos Heymans (dhr.)

Jos Heymans (dhr.) - Spreker

“Het leuke van parlementaire verslaggeving is dat een politiek besluit bijna altijd van invloed is op ons dagelijks leven.”

Functie(s):
  Journalist
Tarivering:
  Onderwerp(en): Inzetbaar als:
  • Spreker
  • Debatteren
  • Jurylid

     

   
  Deel deze pagina

  Over Jos:

  Tijdens politieke gebeurtenissen en happenings is Jos Heymans (1951) een bekend gezicht op de Nederlandse televisie. Samen met Frits Wester doet hij verslag van de gebeurtenissen in de politiek. Al  vijftien jaar is Jos werkzaam bij de RTL- als parlementair en politiek verslaggever. Naast het feit dat hij een van de gezichten is van de politieke verslaggeving van de RTL, is hij ook plaatsvervangend chef van de parlementsredactie. In totaal draagt Jos Heymans bijna veertig jaar ervaring als journalist met zich mee. In die tijd heeft hij zich gespecialiseerd op gebied van Buitenlandse Zaken, de Europese Unie, Parlementair en Politiek.

  Hij begon zijn carrière in 1973 bij dagblad Het Binnenhof, een regionale krant die...

  inmiddels niet meer bestaat. Zo raakte hij bij de politiek betrokken. In 1976 werd hij politiek redacteur bij de Geassocieerde Pers Diensten, een samenwerkingsverband van regionale dagbladen in Nederland. Hier vervulde hij tot 1995 verschillende functies; politiek redacteur, chef nieuwsdienst, buitenlandcoordinator.  In 1995 maakte Heymans de overstap naar de Haagse redactie van RTL Nieuws. Naast zijn werk op en rond het Binnehof reist hij ook regelmatig naar Brussel voor Europese Politiek.

  Hiernaast is Jos schrijver. In 2003 verscheen er van Jos Heymans het  boek 'Het jaar van de waanzin'. Het boek beschrijft het politieke klimaat van Nederland van de periode 29 augustus 2001, de aankondiging van Wim Kok dat hij niet meer beschikbaar is als lijsttrekker van de PVDA, tot en met de uitslag van de verkiezingen van 22 januari 2003 waarin het grote verlies van de 'nieuwe' politiek duidelijk wordt.
  De formatie van het kabinet Rutte-Verhagen I beschrijft Jos Heymans in zijn boek 'Over Rechts' uit 2010. Het is een spannend verslag van wat er gebeurde achter de schermen van de formatie.

  Thans is Heymans voorzitter van Parlementaire Persvereniging (PPV), waarin de parlementaire journalisten zich verenigd hebben. Daarnaast is hij vice-voorzitter van Perscentrum Nieuwspoort.

  Publicaties:
  2010: Over rechts. De formatie. Bertram + de Leeuw Uitgevers. 
  2003: Het jaar van de waanzin. Sdu Uitgevers.

  Lees meer

  Soortgelijke Sprekers

  Trainingen

   Opinies