Spreker - Roel Janssen (dr.)

Roel Janssen (dr.) - Spreker

“Geld is te belangrijk om aan bankiers en politici over te laten.”

Functie(s):
  Journalist, Schrijver, Explicateur
Tarivering:
  Onderwerp(en): Inzetbaar als:
  • Interviewer
  • Spreker
  • Dagvoorzitter

   

   
  Deel deze pagina

  Over Roel:

  Roel Janssen (1947) is financieel-economisch journalist en schrijver van zowel fictie- als non-fictieboeken. Hij is gespecialiseerd in actuele financieel-economische onderwerpen. Hierover levert hij geregeld commentaar, zowel voor radio en tv als in kranten. Janssen heeft, na de voltooiing van zijn studie sociologie, universitair onderzoek verricht in volksbuurten in Bogotá, de hoofdstad van Colombia, waarop hij in 1978 promoveerde. Hij is lid van de advisory board van OMFIF, een monetaire denktank in Londen, en verbonden aan het The Hague Centre for Strategic...

  Studies, een denktank die zich bezig houdt met internationale strategische vraagstukken in Den Haag. Hiernaast is hij medewerker van de internet nieuwssite mootz.com.

  Roel Janssen schreef ruim 30 jaar voor NRC Handelsblad over macro-economische onderwerpen, financiële crises, het Nederlandse begrotingsbeleid en de Europese Unie. Van 1992 tot 2004 was hij verantwoordelijk voor de financieel-economische commentaren in NRC Handelsblad. Daarna was hij werkzaam op de redactie in Den Haag en tijdelijk gestationeerd in Brussel. Voordat hij in 1983 op de economieredactie van NRC Handelsblad ging werken, was hij vijf correspondent in Zuid-Amerika voor NRC Handelsblad en het NOS Journaal met als standplaats Rio de Janeiro in Brazilië.

  Roel Janssen heeft een aantal boeken over economie geschreven. Samen met Rick van der Ploeg schreef hij het boek ‘Grenzeloze economie’ voor de gelijknamige TELEAC-cursus. Over de na-oorlogse internationale economische orde schreef hij ‘Erger dan liefde, van Bretton Woods naar Maastricht’, gebaseerd op een televisieserie. Recent heeft hij het boek ‘Wellink aan het woord’ geschreven, het verhaal van Nout Wellink over zijn laatste vier jaar als president van De Nederlandsche Bank. Wellink geeft openhartig zijn mening over onderwerpen als de opsplitsing van ABN Amro, de ondergang van Icesave en DSB Bank, bankentoezicht en de eurocrisis. Begin 2012 komt een boek uit naar aanleiding van ‘twintig jaar Verdrag van Maastricht’. Hierin komen de Nederlandse hoofdrolspelers aan het woord die in 1992 het verdrag voor de Europese monetaire unie tot stand brachten. Begin 2011 verscheen een historische kroniek van financiële schandalen, speculaties en crises in Nederland, ‘Grof Geld’. In 1997 verscheen zijn eerste financiële thriller, De Struisvogelcode, met de euro als thema. In 2007 won hij de Gouden Strop, de prijs voor de beste Nederlandstalige misdaadroman, met zijn boek ‘De Tiende Vrouw’.

  Roel Janssen werkt tegenwoordig als zelfstandig journalist, schrijver en columnist. Hij heeft ruime ervaring als discussieleider, spreker en deelnemer aan panels. Hij is de ideale spreker over journalistiek, economie en Europa.

  Publicaties:

  Boeken

   

  - Wellink aan het woord (non-fictie, 2011)
  - Grof geld (non-fictie, 2011)
  - De stem van het volk (thriller, 2009)
  - De tiende vrouw (thriller, 2007)
  - Karaktermoord (thriller, 2005)
  - De stijldanser (thriller, 2004)
  - De kloonbaby (thriller, 2003)
  - Het Mercator Complot (thriller, 2000)
  - De struisvogelcode (thriller, 1997)

  Lees meer

  Soortgelijke Sprekers

  Trainingen

   Opinies