Nieuws

Boekvoorstelling Het Atheïstisch Woordenboek Van Paul Cliteur en Dirk Verhofstadt

BOEKHANDEL SCHREURS & DE GROOT
Zaterdagmorgen  24 oktober 2015, 11:30 (koffietijd!)

Boekvoorstelling: Het Atheïstisch Woordenboek door Paul Cliteur en Dirk Verhofstadt 

Paul Cliteur en Dirk Verhofstadt schreven samen Het Atheïstisch Woordenboek. Hierin ordenen ze alfabetisch lemma's die met atheïsme, secularisme en irrationaliteit te maken hebben. Het begint bij "aflaten" en "arkzoekers", behandelt "bliksemafleiders" en "exorcisme" en onderzoekt de "lijkwade van Turijn" en het "vagevuur".

Boeiende figuren zoals Jean Meslier, Giordano Bruno, James Usscher, Richard Dawkins, Ayaan Hirsi Ali, Christopher Hitchens, Piet-Hein Donner, Mozes, Elia, Etienne Vermeersch, Johan Braeckman en vele anderen passeren de revue, en ook de vermeende onfeilbaarheid van de paus, de fatwa die ayatollah Khomeini over Salman Rushdie uitsprak, en de moord op de redactieleden van Charlie Hebdo worden behandeld.

Verder bevat het boek lemma’s die vragen beantwoorden als de volgende. Hebben we religie nodig als grondslag van de moraal? Kan een volledig seculiere staat worden gerealiseerd? Heeft het hedendaags (schijnbaar) religieus geweld werkelijk met religie te maken? Bestaat zoiets als atheïstische kunst? En zo ja, wie maken dat?

PROGRAMMA
·  11.30 Inleiding op het boek door Paul Cliteur

·  Aanbieding van een exemplaar aan Frits Bolkestein die daarop een reactie geeft

·  Atheïsme-quiz waarin uw kennis van het atheïsme wordt getest. Hierbij kunt u een gratis exemplaar van het boek winnen

 

Toegang gratis. Weteringschans 173 Amsterdam, 020-3208412

 Het boek (verschenen bij uitgeverij Houtekiet) kan voor €19,99 in de boekwinkel tijdens deze bijeenkomst worden aangeschaft.

Zie verder: www.paulcliteur.nl

Frits Bolkestein en Paul Cliteur redigeerden ook (samen met Meindert Fennema): De succesvolle mislukking van Europa (Leiden University Press, Leiden 2015), dat 30 oktober a.s. verschijnt.

 


Add this to your website